Menu

WZA-publiekslezing over ‘Weefsel- en orgaandonatie’

WZA2Donderdag 30 november organiseert het WZA (Wilhelmina Ziekenhuis Assen) een publieklezing over weefseldonatie en orgaandonatie. Wanneer bent u geschikt als donor? Hoe gaat donatie in zijn werk? Tijdens de lezing gaan meerdere deskundigen uitgebreid in op de procedures bij donatie.

In samenwerking met de medisch specialisten verzorgt het WZA ieder voor- en najaar een divers aanbod van lezingen, bedoeld voor een breed publiek. De laatste publiekslezing van dit jaar is op donderdag 30 november en gaat over weefsel- en orgaandonatie. Bij ieder overlijden of spoedig verwacht overlijden in het ziekenhuis bepaalt de arts op medische gronden of iemand geschikt is als donor. Zo ja, dan raadpleegt de arts het landelijke Donorregister en gaat, tenzij er ‘nee’ achter de naam staat, in gesprek met de nabestaanden over wel of geen donatie.

Donatiecoördinator Jikke de Vries is een van de sprekers tijdens de WZA-publiekslezing: “Er bestaan veel misvattingen over donatie. Op deze avond vertellen we de feiten, onder andere over de zorgvuldige wijze waarop uitnameteams omgaan met de overledenen.”

De donatiecoördinator zal uitgebreid ingaan op weefseldonatie, die in de praktijk veel vaker mogelijk is dan orgaandonatie. Daarna houden Suzanne Persoon (neuroloog in het WZA), Johan Lutisan (IC-arts in het WZA) en Rijan Berends (transplantatiecoördinator van het UMCG) gezamenlijk een inleiding over de orgaanprocedure.

Uiteraard is er volop gelegenheid om vragen te stellen.

Reserveren

De WZA-publiekslezing ‘Weefsel- en orgaandonatie’ wordt gehouden op 30 november in de grote vergaderzaal van het WZA, Europaweg-Zuid 1 in Assen. De avond duurt van 19.30 tot 21.30 uur (zaal open om 19.00 uur).

De lezing is gratis toegankelijk, maar u dient zich wel van te voren in te schrijven. Dit kan per mail via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch op donderdagen tijdens kantooruren: (0592) 32 59 99.